LED-lampan och Kelvin

Kelvin förkortas som K och är ett mått på ljuskällans färgtemperatur. Människan har alltid behövt värme och ljus, och har sedan vi levde i grottor har vi samlats kring elden för att få detta. Nu har vi dock lampor som kan ge oss detta. Glödlampan gav ett sken på 2700K som blev ett varmt gult sken. Men vi måste våga prova kallare ljus, men det brukar inte uppskattas lika mycket då många tycker att det känns obehagligt. Lysrör är ett exempel på hur kallt och sterilt ljus kan vara. För att vi ska slappna av ordentligt så behöver vi 2700K eller mindre.

ledlampor-kelvin

 

Välj dock inte bort alla lampor som inte ger ett varmt sken. När du arbetar eller läser så kan det vara bättre med ett kallare ljus för då ser du kontraster bättre. Svart och vitt ökar och därför blir det lättare att läsa text och se detaljer. Det kommer ett kallare ljus från HDTV då det är bättre upplösning. För arbete och läsning behövs ungefär 4000k.

Genom att matcha ljuskällans färgtemperatur till rätt uppgift och till rätt miljö så får vi mer ut utav det vi redan har. Vi orkar att läsa boken, vi klarar av att göra sysslorna hemma. Ett bra tips på hur du ska veta vilket ljus du ska ha i olika miljö är att tänka tvärtom. Med det menar vi att om du har ett rum med varma färger så behöver du kallt ljus, och om du har ett rum med kalla färger så behöver du ett varmt ljus, rummen får då en bättre kontrast.

Välj även en lampa med dioder av den anledning att den inte strålar värme. En dimbar variant är väldigt bra att ha för då kan du välja själv hur starkt ljus du vill ha. Om du istället skulle ha en halogenlampa så skulle det blir fruktansvärt varmt att ha den nära dig, och då skulle du nog inte orka läsa lika länge som om du hade haft en LED-lampa istället. Källor och information – Xcen.se och Wikipedia.