Juicy Salif av Philippe Starck

Vad är Juicy Salif? Ett nytt märke som gör uppfriskande juicer? Mja, det kanske man kan säga, men inte riktigt. Det är en juicepressare som har formgivits av den franska formgivaren och designern Philippe Starck. När du ser den så komme du antagligen tro att det är en liten miniatyr av ett rymdskepp eller möjligtvis en väldigt abstrakt spindel. Det kanske var det som Starck hade i åtanke när han formade denna juicepress.

Det här är en ganska ung designklassiker, då den formgavs 1990 av det italienska företaget Alessi. Sedan dess så har Juicy Salif verkligen varit en succé! Den har haft störst framgångar i designerkrestar och har blivit en riktigt populär, och nästan kultförklarad produkt. Den har faktiskt även ställts ut på museum, på självaste Museum of Modern Art i New York.

Hur föddes denna klassiker då? Philippe Starck satt på en restaurang och åt blackfisk och skulle pressa en citron över maten. Och det var då som han fick idén, och han skissade ner den på en servett. Och när du tittar på den så kan du väl verkligen se likheterna med bläckfisken?

Juicy Salif passar både utmärkt på hyllorna i vardagsrummet och hyllorna i köket. Vare sig du vill ha den endast som prydnad eller för att faktiskt pressa citron. För designerälskare så passar den nog mer uppe på en hylla för att skryta med sin elegans och praktfullhet, medan matälskare nog hellre vill ha den som ett fint och effektivt verktyg i sitt kök. Därför är Juicy Salif som passar de allra flesta.