Design, spex och funktionalitet – passar de ihop?

Att spexa till det i hemmet är inte ovanligt bland folk, och spexandet kan ta flera former. Det kan handla om att man köpt något i shabby chic-stil som ska mena på något lustigt, lite uppkäftigt, men ändå igenkännande, som “umgås inte med negativa typer – de har bara problem till alla lösningar” eller “Hemma är inte där du bor, utan där man förstår dig” till exempel. Eller så kan man gå till närmast absurda nivåer och köpa spexprylar som man snarare förväntar sig på en kabaré eller faktisk studentspex i Uppsala eller Lund, och som återfinns på Lagerhaus eller någon butik för skämtartiklar.

Men så finns det bra sätt att spexa till det på, där vacker design och skämtsamhet gifter sig tillsammans med en praktisk funktion. Designprylar som har en något skämtsam ton behöver inte ta formen av en gigantisk banansoffa eller liknande, utan kan vara något så enkelt som ett salt- och pepparkarsset i skepnaden av två eldhinkar istället. Svårare än så behöver det inte vara, och det skänker en lustig men funktionell lösning till köket och middagar som inte blir kitsch eller opraktiskt i längden.

Skämtsamma designartiklar kan dessutom vara perfekta gåvor till nära och kära, eftersom de flesta “skojiga” designprylar tar efter något populärkulturellt fenomen, som till exempel tekannor som ser ut som TARDIS från Dr Who, eller liknande. Du ser förmodligen redan matchningen här – varför inte köpa en sådan tekanna till en kompis eller släkting som fullkomligt älskar Dr Who, dricker té och inte redan har en TARDIS-tekanna? Design, spex och funktion blir ett, en slags lustig treenighet.