Den svenska friggeboden

Friggeboden – ett svenskt litet hus som kan byggas utan något bygglov ute på tomten, eller annan ägd mark. Friggeboden är döpt efter Birgit Friggebo, som var folkpartistisk bostadsminister 1979, detta var även samma år som det blev tillåtet att bygga friggebodar utan bygglov. Ordet friggebod är ett teleskopord av namnet Friggebo och ordet bod.
Ursprungligen var friggeboden inte mer än 10 kvadratmeter stor, men den maximala storleken ökade till 15 kvadratmeter år 2008. De flesta friggebodar som uppfördes var från början utformade av fastighetsägaren. Inspirationen kom ifrån lekstugor och förråd, och ofta formades friggebodarna som små kopior av huvudbyggnaden. Mycket detaljer och imitation av äldre byggnadsstilar var även populärt. Men på senare år så har utseendet på friggebodarna ändrats. Modernare former har uppkommit och även nya material. Även kvaliteten på friggebodarna har blivit högre och fått dyrare inredning, bättre material och maskinell utrustning. Det finns nu även ett antal tillverkare av friggebodar med olika kvalitet och inriktning.
Att friggeboden ser ut som en liten miniatyr av huvudbyggnaden har som sagt länge varit populärt, men mer kreativt designade friggebodar har även byggts under åren. Här är tre av några av de mest extravaganta bodarna:

 

Friggebod av Rachel Belatchew Lerdell för Jabo

Friggebod av Rachel Belatchew Lerdell för Jabo

Designad av arkitekten Rachel Belatchew Lerdell för Jabo. Även om denna friggebod ser större ut än 15 kvadratmeter är den faktiskt inte mer än det, men här räknas varenda liten kvadratmeter! Här finns det ett rum med stora skjutdrörrar i glas och fönster i tre väderstreck, en trappa upp till solterrassen med odlingsfack och ett utdragbart utekök med mycket förvaring. Vem sa att man behöver mycket plats?

Friggeboden Lysekil

Friggeboden Lysekil

 

Den här friggeboden kallas för Lysekil och passar för den som gillar det marina formspråket. I det här lilla huset finns det ett stort rum och två små sovkabiner på sidorna. På utsidan finner man ett stort glasparti för att njuta av den friska luften.

sasa2-friggebod

Sasa2

 

Sasa2 från Sommarnöjen är en exklusiv friggebod som även har en takterass och stora kvadratiska fönster. Fasadplajén byggs för hand och passar för murgröna eller rosenbuskar. Efter några år kommer din friggebod vara en naturlig del av resten av den grönskande trådgården!

Verkar friggebod som något för dig? Då kan du bygga en själv! På sajten Villalivet.se finner ni en steg för steg guide i hur man som bäst bygger sig en egen friggebod