Åskbollen av Aarino

Har du hört talas om Ball Chair? Inte? Då kanske du känner till den bättre som Åskbollen. Denna stol skapades av den finländska designern Eero Aarino 1963. Denna stol ser både ut som och är en boll på samma gång. Eero tog formen av en boll och kapades sedan bort framsidan. På det här sättet så avskärmar det även personen som sitter i stolen och det är lätt att slappna av i den.

Det här är en av 60-talets främsta möbelikoner och den är ofta med i tidningar och reklam- och modesammanhang. De flesta har nog antingen sett eller suttit i denna fåtölj nån gång i sitt liv. Den är skapad i plast och fiberglas, och har en unik och lekfull design.

Designern och skaparen av Åskbollen, Eero Aarnio, startade sin egen designverksamhet 1982. Bara ett år efter det så lanserade han Åskbollen och det är även den möbel som Eero är mest känd för. Förutom Åskbollen så är han även känd för en annan fåtölj som kallas för Bubble Chair, och en sittmöbel som kallas för Pastil Chair. Än idag så tillverkas Åskbollen av det tyska företaget Adelta.

Åskbollen må vara skapad på 60-talet, och på det sättet kanske vissa ser den som ”gammal”. Men denna klassiker har en futuristisk design och passar otroligt bra in i vår tids inredning och hem. Den finns i många olika färger både på utsidan och insidan. Välj mellan svart och vit utsida, röd eller grön eller rosa insida – alla färger och kombinationer du kan tänka dig för att hitta just den åskboll som passar dig! Förutom företaget Adelta så har även det svenska företaget och varuhuset IKEA gjort sin version av åskbollen. En riktigt snygg och mysig fåtölj som passar in i vardagsrummet, kontoret, barnens sovrum eller varför inte bara som lösfåtölj inne i ditt eget sovrum?