Apa i trä av Kay Bojesen

Apa i trä av Kay Bojesen

Kaj Bojesen var en silversmed som faktiskt inte blev känd för sitt silver, han blev känd för sina träleksaker. Han föddes år 1886 i Köpenhamn och levde fram till 1958.

Han fick lära sig att smedja hos en man som hette Georg Jensen, och han arbetade även för honom samt genom utbildning i Tyskland. Förutom detta så arbetade han även som silversmed i Paris, drev flera olika egna firmor och arbetade även för det danska porslinsföretaget Bing & Gröndahl.

Men det som gjort honom känd ända fram till idag, är hans träleksaker. Den som gjort hono mest berömd är hans apa i teak. Den lilla apan har långa armar, en putande mage och krokar till händer och fötter. Och apan gjorde en stor succé! Den föddes 1951 och togs då även fram som leksak. Nu för tiden kanske den inte används lika mycket som leksak, utan mer som en prydnadssak. Det här är en riktigt designklassiker och har tillverkats i över 50 år och det går fortfarande att få tag i den då företager Rosendahl fortfarande tillverkar den.

Kay-Bojesen-apa

 

 

Den här apan funkar verkligen för alla, stora som små. Om du är en designerälskare så kan du ha denna i hyllan hemma, eller som en alldeles särskild dekoration på kontoret. Det är ett tidslöst konstverk som förmodligen alltid kommer att funka som dekoration.

Den är menad som en leksak, och den funkar fortfarande som leksak. I dagens samhälle så kanske det inte står på alla barns önskelista, men det är definitivt ett bättre val både för barnet och för miljön. Träleksaker drar inte år sig bakterier och har inte en massa gifter i sig som kan skada ditt barn. Därför är det mycket bättre att ge ditt barn leksaker i trä, och varför inte fylla på ditt barns leksakssamling med en klassisk leksak? Det funkar nog dock endast för de föräldrar som inte ser denna apa som ett värdefullt objekt, så den nog inte kommer att tas så bra hand om …

Hur som helst, den här apan passar in i alla hem och vad den ska användas för är för ägaren att avgöra!